Du är nu vid innehållet

Andrahandsuthyrning

Vill du hyra ut din lägenhet i andrahand?

Hos oss kan du ansöka om att tillfälligt få hyra ut din bostad i andrahand från 6 månader med möjlighet till förlängning i upp till ett år. Ett godkännande från oss är ett krav för att du ska få hyra ut din bostad. En lägenhet som hyrs ut utan vårt godkännande räknas som en olovlig andrahandsuthyrning och det kan innebära att du förlorar ditt hyresavtal med oss.

Hur går jag tillväga?

För att ansöka om andrahandsuthyrning ska du fylla i blanketten för ansökan om andrahandsuthyrning och skicka eller lämna in till oss.

Ansökan om andrahandsuthyrning

I blanketten anger du vilket skäl du har till din ansökan om andrahandsuthyrning. Giltiga skäl är studier, arbete eller tjänstgöring på annan ort, längre resor samt ”provbo” som sambo. Om ditt skäl är att du ska studera eller arbeta på annan ort, ska ett antagningsbesked, anställningsbevis och/eller annat underlag bifogas till handlingarna för att styrka anledningen till varför du vill hyra ut din lägenhet i andrahand.

Handläggningstiden för ärenden gällande andrahandsuthyrning är ca 2 – 3 veckor.

Är du student och vill hyra ut ditt studentboende?

Som student har du möjlighet att hyra ut ditt studentboende i andrahand. En andrahandsuthyrning kan godkännas om du exempelvis ska studera utomlands eller om du ska studera eller praktisera på annan ort. Tänk på att en andrahandsuthyrning alltid ska godkännas av oss, i annat fall räknas uthyrningen som olaglig och du riskerar att förlora ditt bostadskontrakt. Kom in till oss och lämna in din ansökan, eller skicka den via post. Handläggningstiden är ca 3-5 veckor.

Ansvaret att hitta någon som vill hyra din bostad i andrahand ligger hos dig. Vårt krav är att personen i fråga måste vara heltidsstudent vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Tänk på att det fortfarande är du som står som förstahandshyresgäst, det är alltså du som ansvarar för att räkningar blir betalda och att felanmälningar utförs om något händer i lägenheten.