Du är nu vid innehållet

Andrahandsuthyrning

Om du inte ska bo i din bostad under en begränsad tid kan du ansöka om att tillfälligt få hyra ut din bostad i andrahand. Andrahandsuthyrning är möjlig från 6 månader med möjlighet till förlängning i upp till ett år.

Tänk på att ett godkännande från oss är ett krav för att du ska få hyra ut din bostad, även om det är för en kortare period. Om du hyr ut din bostad i andrahand utan tillstånd från oss räknas det som en olovlig andrahandsuthyrning, vilket kan innebära att du förlorar ditt hyresavtal utan varning. Det är inte tillåtet att hyra ut en ungdomsbostad i andrahand.

Hur går jag tillväga?

För att ansöka om andrahandsuthyrning ska du fylla i blanketten för ansökan om andrahandsuthyrning och skicka eller lämna in till oss, blanketten hittar du här. Du ansvarar själv för att hitta en föreslagen andrahandshyresgäst som ska signera din ansökan innan den lämnas in.

I blanketten anger du vilket skäl du har till din ansökan om andrahandsuthyrning. Beaktansvärda skäl kan vara t.ex. studier, arbete eller tjänstgöring på annan ort, längre resor samt ”provbo” som sambo. Om ditt skäl är att du ska studera eller arbeta på annan ort, ska ett antagningsbesked, anställningsbevis och/eller annat underlag bifogas till handlingarna för att styrka anledningen till varför du vill hyra ut din lägenhet i andrahand. Vid längre resa ska resehandlingar bifogas.

Handläggningstiden för ärenden gällande andrahandsuthyrning är ca 3 veckor.

För dig som är andrahandshyresgäst

Vi rekommenderar att du skriver ett andrahandsavtal med personen du ska hyra av eftersom det är den personen som är din ”hyresvärd” och inte Kalmarhem. Tänk på att det avtalet gäller endast mellan dig och förstahandshyresgästen. Du som andrahandshyresgäst kan aldrig ta över bostadsavtalet. Behöver du göra en felanmälan ska den göras av förstahandshyresgästen via Mina sidor.

Texten uppdaterades: 30 december, 2021