Du är nu vid innehållet

Andrahandsuthyrning

Vill du hyra ut din lägenhet i andrahand?

Hos oss kan du ansöka om att tillfälligt få hyra ut din bostad i andrahand från 6 månader med möjlighet till förlängning i upp till ett år. Ett godkännande från oss är ett krav för att du ska få hyra ut din bostad, även om det är för en kortare period. En lägenhet som hyrs ut utan vårt godkännande räknas som en olovlig andrahandsuthyrning och det kan innebära att du förlorar ditt hyresavtal med oss. Det är inte tillåtet att hyra ut en ungdomsbostad i andrahand.

Ny lag fr.o.m. 1 oktober 2019

Fr.o.m. 1/10 är olovlig andrahandsuthyrning ett brott. Detsamma gäller om du vid tillåten andrahandsuthyrning tar ut en högre hyra än den du själv betalar till Kalmarhem. Detta innebär att du, utöver risken att bli av med ditt hyresavtal, riskerar böter eller fängelsestraff.

Den nya lag som träder i kraft från och med den 1/10 2019 innebär följande:

  • Om du hyr ut din bostad i andrahand utan tillstånd från oss kan du bli vräkt utan varning.

För att få hyra ut din lägenhet i andrahand krävs det ett tillstånd från oss. Läs gärna på om vad som gäller för en andrahandsuthyrning hos Hyresgästföreningen innan du ansöker.

  • När du har fått tillstånd att hyra ut din bostad i andrahand får du inte ta ut en högre hyra än den du själv betalar.

Om du hyr ut din bostad möblerad får du som högst lägga på 15 % på hyran. Om vatten, el, bredband eller liknande ingår i hyran när du hyr ut din bostad i andrahand får du enbart ta betalt för de kostnader som du själv har. Detsamma gäller om du har individuell mätning i din bostad.

Hur går jag tillväga?

För att ansöka om andrahandsuthyrning ska du fylla i blanketten för ansökan om andrahandsuthyrning och skicka eller lämna in till oss, blanketten hittar du här. Du ansvarar själv för att hitta en föreslagen andrahandshyresgäst som ska signera din ansökan innan den lämnas in.

I blanketten anger du vilket skäl du har till din ansökan om andrahandsuthyrning. Giltiga skäl är studier, arbete eller tjänstgöring på annan ort, längre resor samt ”provbo” som sambo. Om ditt skäl är att du ska studera eller arbeta på annan ort, ska ett antagningsbesked, anställningsbevis och/eller annat underlag bifogas till handlingarna för att styrka anledningen till varför du vill hyra ut din lägenhet i andrahand.

Handläggningstiden för ärenden gällande andrahandsuthyrning är ca 3 veckor.