Du är nu vid innehållet

Individuell mätning

Att gemensamt hushålla med jordens begränsade resurser är viktigt för oss, och den individuella mätningen är ett led i det hållbara boendet som vi vill kunna erbjuda dig som bor hos oss.  Individuell mätning innebär att du som boende enbart betalar för det du själv förbrukar. Vi har individuell mätning (IMD) i ungefär hälften av våra bostäder men vår strävan är att så småningom kunna erbjuda detta i alla våra lägenheter.

Schablonavgifter 2021

Varmvatten El
1 ROK 120 KR 1 ROK 160 KR
2 ROK 212 KR 2 ROK 293 KR
3 ROK 264 KR 3 ROK 347 KR
4 ROK 303 KR 4 ROK 401 KR
5+ ROK 386 KR 5+ ROK 681 KR

Hur fungerar det?

Din förbrukning redovisas på din hyresavi (förutsatt att du har e-faktura som aviseringsalternativ) och förbrukningen som aviseras avser alltid förgående månad. Om du precis har blivit hyresgäst hos oss kommer en fast kostnad (ett schablonbelopp enligt tabellen ovan) för varmvatten och el debiteras de första två månaderna, därefter debiteras den faktiska förbrukningen. Skulle du flytta från Kalmarhem eller flytta till en lägenhet där vi inte kan erbjuda individuell mätning behöver du under dina två sista månader inte betala någonting för varmvatten eller el. Dessa två månader kvitteras då mot den fasta avgiften du betalade när du flyttade in till oss.

Varmvatten- och elförbrukningen mäts och debiteras efter vad du som hyresgäst förbrukar. Allt varmvatten debiteras så fort kranen vrids till det varma hållet och vårt mål är att det ska komma varmt vatten inom 30 sekunder. Förbrukningen av varmvatten mäts i kubik (m³) och priset är 91kr/ m³.  Elförbrukningen mäts i kWh och priset för el är 1,60 kr/kWh.

8 tips för att minska din el- och vattenförbrukning!

1. Släck lampor som du inte använder och byt ut dina glödlampor till lågenergilampor.
2. Frosta av frysen – en isbelagd frys drar mer energi.
3. Låt varm mat svalna innan du sätter in den i kylen så sparar du onödig energi som annars går åt till att kyla ner maten.
4. Använd alltid lock på kastrullen.
5. Ställ en kanna vatten i kylskåpet, så har du kallt vatten redo istället för att spola i kranen tills det blir kallt.
6. Stäng av vattnet när du borstar tänderna, tvålar in dig eller schamponerar håret.
7. Diska inte under rinnande vatten. Om vattnet får stå och rinna i tre minuter kan det gå åt hela 36 liter. Använd diskbalja!
8. Droppande kranar, rinnande toaletter och otäta fönster/dörrar påverkar miljön i onödan, det är därför viktigt att du snabbt felanmäler till oss om du upptäcker det i din bostad.

Texten uppdaterades: 7 januari, 2021