Du är nu vid innehållet

Tvättstugor

Tvättstugan är ett gemensamt utrymme och genom att visa hänsyn till varandra bidrar du till att du och dina grannar får en trivsam tvättstund. Lämna tvättstugan så som du själv vill möta den, till exempel genom att tömma luddet i torktumlaren, torka av tvättmedelsrester på maskin och i tvättmedelsfack och att sopa av golvet innan du lämnar. Vett och ”tvättikett” helt enkelt!

Till de flesta av våra tvättstugor har vi bokning via en digital bokningstavla med passerbrickor, och i några kvarter har vi traditionella bokningslås med tillhörande nyckel. Bor du i ett hus med digital bokning har du möjlighet att boka upp till fem (5) tvättpass på en 30-dagarsperiod.

Självdoserande tvättmaskiner – en del av vårt miljöarbete

I flera kvarter har vi självdoserande tvättmaskiner och i en tvättstuga har vi dessutom tvättmaskiner som gör rent textilier enbart genom avjoniserat vatten (DIRO). Införandet av självdoserande tvättmaskiner är en del av vårt miljöarbete eftersom det minskar risken för överdosering av tvätt- och sköljmedel. Detta är en stor orsak till att restprodukter fastnar i maskinen och innebär förkortad livslängd för maskinerna men också att dina kläder delvis tvättas i din grannes tvättmedel. Rätt dosering hjälper oss att skona vår miljö och natur.

Självdosering av tvätt- och sköljmedel bidrar även till minskat inköp av plast- och pappersförpackningar och mindre spill av produktrester i tvättstugan, vilket i sin tur ger en renare och fräschare tvättstuga.

Vi använder tvätt- och sköljmedel från Ecolab (parfymfritt) och Via som är rekommenderade av Astma- och allergiförbundet. Under 2023 kommer vi gå över till att endast använda tvätt- och sköljmedel från Via. En avgift per startad tvättmaskin debiteras i efterhand på din hyresfaktura, som en ersättning för tvättmedlet som inte går att välja bort. Sköljmedel är alltid valbart.

Hur fungerar tvätt med avjoinserat vatten?

Mellan inkommande vatten och tvättmaskinen kopplas ett filtersystem in, vars uppgift är att rena och avjonisera vattnet. När det avjoniserade vattnet kommer i kontakt med textilierna i tvättmaskinen uppför det sig som de tensider som idag finns syntetiskt i tvättmedel och smutsen lossnar från fibrerna i tyget. Smutspartiklarna sköljs därefter ut och tvätten blir ren utan varken tvättmedel, sköljmedel eller andra kemikalier. Oberoende testinstitut visar att tvätten blir lika ren med det så kallade DIRO®-vattnet som vid tvätt med vanliga tvättmedel.

Kvarter med självdoserande tvättmaskiner

Kvarter Avgift Antal tvättpass
Ejdern 14
Fabriksgatan 14 och Linnégatan 12
Tvättstuga 1: 5 kr/startad tvättmaskin
Tvättstuga 2: DIRO – Avgiftsfritt
8 st tvättpass/månad
Havren 5
Skräddaretorpsvägen 6-16
5 kr/startad tvättmaskin 8 st tvättpass/månad
Korsnäbben 24
Norra vägen 45
5 kr/startad tvättmaskin 8 st tvättpass/månad
Kämpaleken 1
Adelgatan 6-16
5 kr/startad tvättmaskin 8 st tvättpass/månad
Marmorn 1 & Porfyren 1
Två bröders väg 1-33 och Smålands lejons väg 3-35
5 kr/startad tvättmaskin, gäller även för grovtvättmaskinen 5 st tvättpass/månad
Sarven 1 & Sjötungan 1-2
Fogdegatan 2-6, Kämnärsgatan 1-5 och Magistratsgatan 11
5 kr/startad tvättmaskin 8 st tvättpass/månad
Vallmon 16 & Vallmon 016
Falkenbergsvägen 25 och Sjöbrings väg 4
5 kr/startad tvättmaskin 5 st tvättpass/månad
Riddaren 1
Jungfrustigen 2-4, Riddaregatan 3-5 och Väpnaregatan 1-3 
5 kr/startad tvättmaskin 8 st tvättpass/månad