Du är nu vid innehållet

Vår och sommar

Här har vi samlat skötselråd om sådant som rör vår- och sommarsäsongen

Sommar och sol kan göra att din bostad känns för varm under sommarmånaderna. Om du besväras av värmen i din bostad har vi några tips för att hålla nere temperaturen så gott det går:

  • Använd persienner eller mörka och täta gardiner.
  • Håll dörrar och fönster stängda under dagtid, och vädra kvälls- eller nattetid då temperaturen är lägre. Försök, om möjligt, att skapa drag genom bostaden.
  • Håll eventuella ventiler i bostaden öppna.
  • Undvik i den mån det går att använda apparater som alstrar värme.
  • Använd gärna en bordsfläkt. Ett tips är att ställa fram en långpanna med is framför fläkten – när fläkten blåser på isen sprider sig kall luft.

Pool

Du måste alltid kontrollera med oss innan du sätter upp en pool.

  • Om du bor i radhus eller markbostad får du sätta upp en fristående pool inom din avgränsade uteplats, så länge det inte inkräktar på en allmän yta. Till allmän yta räknas exempelvis en gemensam innergård till bostaden.
  • Uppsättning av pool på balkong är inte tillåtet.
  • Pooler med poolkant på max 19 cm och max 200 liter vatten är tillåtna.
  • Med en pool följer också risken för drunkningsolyckor. Om det inträffar en olycka kan du som ägare till poolen bli straffskyldig. Då poolen inte används ska den därför täckas över med ett poolskydd, oavsett storlek.
  • När det är dags att tappa ut vattnet måste detta ske på ett säkert sätt, så att det inte skadar huset eller marken runt omkring.

Studsmatta

Som hyresvärdar är vi ansvariga för lekredskap som ställts upp på allmän eller gemensam mark, det vill säga marken mellan husen. Detta gäller oavsett om det är vi, eller du som kund, som har
ställt dit utrustningen. Då vi inte har möjlighet att bevaka att användning sker på korrekt sätt kan vi inte heller ta ansvaret. Det är p.g.a. säkerhetsskäl därför inte tillåtet att ställa upp studsmatta eller liknande på våra gemensamma utrymmen.

Grill

På din egen balkong eller uteplats får du enbart grilla med elgrill. Kol-, engångs- och gasolgrill får användas på anvisad grillplats i kvarteret eller på markplan, och ska då placeras minst tio meter ut från husväggen och så att röken inte besvärar grannarna. Glöm inte att ställa tillbaka grillen på din uteplats eller balkong efter användning. Använd gärna en elektrisk tändare som läggs i kolen så slipper du (och grannarna) oset från tändvätskan. Ställ en hink med vatten intill grillen om olyckan skulle vara framme och lämna aldrig grillen utan tillsyn. OBS! Om eldningsförbud råder är det förbjudet att grilla, även på balkongen.

Getingar

Om du har upptäckt ett getingbo på din balkong/uteplats eller i anslutning till fastigheten kontaktar du Nomor via telefon 0771 – 12 23 00 eller bokar en tid via deras webbformulär för skadeanmälan som du hittar på nomor.se. Hittar du inte getingboet gör du istället en felanmälan via Kalmarhem på Mina sidor, så försöker bovärden lokalisera det och kontaktar sedan Nomor AB.