Du är nu vid innehållet

Vår och sommar

Här har vi samlat skötselråd om sådant som rör vår- och sommarsäsongen

Sommar och sol kan göra att din bostad känns för varm under sommarmånaderna. Om du besväras av värmen i din bostad har vi några tips för att hålla nere temperaturen så gott det går:

  • Använd persienner eller mörka och täta gardiner.
  • Håll dörrar och fönster stängda under dagtid, och vädra kvälls- eller nattetid då temperaturen är lägre. Försök, om möjligt, att skapa drag genom bostaden.
  • Håll eventuella ventiler i bostaden öppna.
  • Undvik i den mån det går att använda apparater som alstrar värme.
  • Använd gärna en bordsfläkt. Ett tips är att ställa fram en långpanna med is framför fläkten – när fläkten blåser på isen sprider sig kall luft.

Pool

Det är inte tillåtet att sätta upp en pool. Det gäller både på avgränsad uteplats och allmänna ytor.
Om en olycka inträffar är vi som fastighetsägare ytterst ansvariga och vi har inte möjlighet att hålla uppsikt över pooler. Med denna ordningsföreskrift vill vi minska risken för drunkningsolyckor, undvika ökad vattenförbrukning och minska risken för vattenskador när poolen töms.

Studsmatta

Som hyresvärdar är vi ansvariga för lekredskap som ställts upp på allmän eller gemensam mark, det vill säga marken mellan husen. Detta gäller oavsett om det är vi, eller du som kund, som har
ställt dit utrustningen. Då vi inte har möjlighet att bevaka att användning sker på korrekt sätt kan vi inte heller ta ansvaret. Det är p.g.a. säkerhetsskäl därför inte tillåtet att ställa upp studsmatta eller liknande på våra gemensamma utrymmen.

Grill

På din egen balkong eller uteplats får du enbart grilla med elgrill. Kol-, engångs- och gasolgrill får användas på anvisad grillplats i kvarteret eller på markplan, och ska då placeras minst tio meter ut från husväggen och så att röken inte besvärar grannarna. Glöm inte att ställa tillbaka grillen på din uteplats eller balkong efter användning. Använd gärna en elektrisk tändare som läggs i kolen så slipper du (och grannarna) oset från tändvätskan. Ställ en hink med vatten intill grillen om olyckan skulle vara framme och lämna aldrig grillen utan tillsyn. OBS! Om eldningsförbud råder är det förbjudet att grilla, även på balkongen.

Getingar

Om du har upptäckt ett getingbo på din balkong/uteplats eller i anslutning till fastigheten kontaktar du Nomor via telefon 0771 – 12 23 00 eller bokar en tid via deras webbformulär för skadeanmälan som du hittar på nomor.se. Hittar du inte getingboet gör du istället en felanmälan via Kalmarhem på Mina sidor, så försöker bovärden lokalisera det och kontaktar sedan Nomor AB.