Du är nu vid innehållet

Husdjur

Husdjur är för många en kär familjemedlem. Det är självklart tillåtet att ha husdjur i våra bostäder, men det under förutsättning att du tar hand om dom väl och att de inte stör dina grannar. Är du borta på dagen måste du se till att djuren har tillsyn.

Husdjur är välkomna – men är ditt ansvar

Som djurägare har du en skyldighet att se till så att ditt husdjur inte skapar problem för dina grannar. Detta innebär följande:

  • Släpp inte ut ditt husdjur utan tillsyn*.
  • Rasta ditt husdjur utanför gården.
  • Plocka upp efter ditt husdjur (och släng påsen i närmsta soptunna).
  • Se även till att katter inte gör sina behov på området, särskilt inte i närheten av barnens lekplatser.
  • Spola aldrig ner kattsand i toaletten, det orsakar stopp i rören.
  • Om du har en hund ska den alltid hållas kopplad på allmän plats.

*Katter får röra sig fritt utomhus, men du måste enligt lag se till så att din katt inte orsakar skador eller olägenhet. Visa hänsyn för dina grannar och fråga dem gärna om din katt (eller hund) stör dem. Tänk på att det kan finnas både de som är allergiska och/eller rädda för ditt husdjur.

Det är förbjudet att ha giftiga djur eller ormar i sin bostad och även i tillhörande utrymmen och ytor som ägs av Kalmarhem.

Husdjur får inte vistas i tvättstugan eller andra gemensamma utrymmen.

Jag blir störd av min grannes husdjur – vad kan jag göra?

I första hand ska du kontakta ägaren till husdjuret, om du vet vem det är. Hundägaren är kanske inte medveten om att hunden brukar skälla när den är ensam hemma, likväl som kattägaren kanske inte är medveten om att katten smyger in på din uteplats och uträttar sina behov.

Tips till dig som besväras av kattbesök:

  • Katter gillar inte dofter som inkräktar på deras revir. Det finns särskilda sprejer och andra doftprodukter att köpa i djuraffärer för att förhindra kattbesök. Du kan också testa att lägga ut apelsin- eller citronskal.
  • Om katten fortsätter besöka din bostad eller uteplats, spreja som en sista utväg lite vatten på katten med en blomspruta för att få den att hålla sig borta.

Misstanke om djur som far illa

Om du ser eller befarar att ett djur far illa, ska du göra en anmälan till Länsstyrelsen. På Länsstyrelsens hemsida kan du läsa mer om i vilka fall du ska vända dig till Länsstyrelsen eller till polisen för en anmälan.