Du är nu vid innehållet

Söka bostad genom garantin

Ska du börja studera? Grattis! Studentbostadsgarantin är en extra trygghet för dig som student. Garantin innebär nämligen att vi garanterar dig ett erbjudande av ett studentboende inom två månader, när du söker enligt våra kriterier. Men hur går jag tillväga för att söka en bostad genom garantin?

Så här söker du bostad genom studentbostadsgarantin

1. Registrering

För att söka en bostad hos oss måste du vara registrerad som sökande. Tryck här för att registrera dig och börja samla poäng, var noga med att ange att det är en studentbostad du söker.

Läs gärna igenom våra allmänna avtalsvillkor.

OBS! I vår vanliga studentbostadskö är det den med högst köpoäng som blir erbjuden en bostad. I studentbostadsgarantin är det slumpen som avgör, vilket innebär att eventuella befintliga köpoäng inte påverkar vilken bostad du erbjuds. När du får ett erbjudande som du väljer att tacka ja till kommer eventuella befintliga köpoäng att nollställas och du samlar därefter nya köpoäng under din boendetid, precis som vanligt.

2. Nu är jag registrerad sökande – när kan jag söka en studentbostad? 

Du måste ha tackat ja till ditt antagningsbesked på antagning.se innan du kan söka en bostad. Tänk på att det kan dröja ett par timmar från det att du har tackat ja, till att det finns registrerat i samtliga system.

Vårt uthyrningssystem kontrollerar att du är antagen student och matchningen med erbjudande sker sedan per automatik.

3. Intresseanmälan

Du hittar våra studentbostäder under Sök ledigt -> Studentlägenhet. För att anmäla ditt intresse loggar du in på Mina sidor. Dina intresseanmälningar kan du rangordna utefter den prioriteringsordning du önskar, vårt system tar sedan hänsyn till din rangordning innan erbjudande skickas ut. Från det att du har blivit antagen och tackat Ja till ditt antagningsbesked måste du aktivt söka minst en (1) studentbostad hos oss vid varje publiceringstillfälle.

4. Nu har jag anmält mitt intresse på en studentbostad – vad händer nu? 

Ibland kan det ta ett tag innan du får ett erbjudande. Då är det viktigt att tänka på att du fortfarande måste vara aktiv sökande av minst en (1) studentbostad per publiceringstillfälle, för att fortsättningsvis omfattas av bostadsgarantin. Efter två månaders aktivt sökande är du, om du inte fått ett tidigare, garanterad ett erbjudande från oss.

5. Erbjudande och avtalssignering

När du blir erbjuden en studentbostad kommer ett mejl skickas ut till den e-post du angivit vid registrering på Mina sidor. När erbjudandet skickats ut måste du svara Ja eller Nej via Mina sidor senast kl. 23.59 dagen efter mottaget erbjudande. Tänk på att du måste se över skräpinkorgen till din e-post ifall ditt mejlkonto skulle blockera vårt utskick. Observera att du endast kommer få ett (1) erbjudande under din studentbostadsgaranti.

Om du väljer att svara Ja kommer du under kommande dag få en länk med ett digitalt bostadsavtal till den e-post du angivit vid registreringen, här nollställs även dina poäng. Signering av ditt bostadsavtal görs digitalt via länken senast kl. 23.59 dagen efter att du mottagit avtalet till din e-post. Om ditt avtal är osignerat efter denna tid, kommer bostaden erbjudas en annan student.

Om du väljer att svara Nej, inte svarar på ditt erbjudande alternativt inte signerar eventuellt bostadsavtal inom angiven tid är din studentbostadsgaranti förbrukad och du kommer inte längre bli erbjuden en studentbostad under denna period.

Tänk på att det är ditt eget ansvar att du finns tillgänglig för att kunna besvara erbjudandet som skickas till dig!

6. Inflyttning och nyckeluthämtning

För dig som har fått boende via studentbostadsgarantin anordnar vi särskilda inflyttardagar. När det närmar sig inflyttning för dig som ska börja studera under vår- eller höstterminen kommer vi att informera dig om vilka dagar du kan hämta ut nycklarna till din bostad. Denna information får du med ditt avtal.

Tänk på att du måste vara folkbokförd på den adress som bostadsavtalet avser under hela din boendetid hos oss, detta anmäler du till Skatteverket. Du behöver även ha en egen hemförsäkring.

Välkommen till Kalmarhem!