Du är nu vid innehållet

Skötselråd

Vi finns till för dig om något i din bostad går sönder eller inte fungerar som det ska – men vissa saker kan du snabbt fixa själv, på egen hand! I vår Boskola har vi samlat 7 korta instruktionsfilmer som visar sådant som är bra att kunna om du behöver fixa något i och kring din bostad. Du är alltid välkommen att kontakta oss eller göra en felanmälan om det är något du behöver hjälp med!

Gemensamma utrymmen

För allas trivsel, men framförallt säkerhet, ska trapphuset hållas fritt från barnvagnar, cyklar etc. så att räddningspersonal kommer fram om olyckan skulle vara framme.

För att vi ska kunna utföra vårt jobb och hålla våra gemensamma utrymmen i gott skick måste vi hålla våra gemensamma ytor fria från privata föremål. Privata utemöbler (soffor, stolar, bord, grill etc.) förvarar du på din uteplats och/eller balkong. På vår gemensamma uteplats får du placera dina utemöbler när du använder dessa, därefter ska de åter placeras på din privata yta.

Uteplats och trädgårdstäppa

Bor du i en lägenhet med tillhörande uteplats och/eller trädgårdstäppa? Uteplatsen till en markbostad ska underhållas och skötas av dig som bor där för att ge ett välvårdat intryck. Vi har sammanfattat våra skötselinstruktioner i en folder som vi hoppas ska underlätta för dig i ditt trädgårdsarbete. Obs! Tänk på att kvartersspecifika regler kan gälla för ditt kvarter. Har du frågor eller funderingar ber vi dig att kontakta oss.

Som boende har du inte rätt att utföra om- eller tillbyggnader på din uteplats. Vid misskötsel av uteplatsen och där Kalmarhem måste vidta åtgärder debiteras du för utfört arbete. Uteplatsen eller balkong som tillhör bostaden får inte användas till förvaring av sopor, tidningar eller annat brännbart material.

Utomhuspooler och studsmattor

Du behöver tillstånd från Kalmarhem för att ställa ut en studsmatta eller en pool, kontrollera därför alltid med din bovärd innan du sätter upp något på din uteplats. Uppsättning av pool och studsmatta får enbart ske på egen uteplats tillhörande din lägenhet.

Grilla på balkong och uteplats

På din balkong får du endast grilla med elgrill. Kol-, engångs- och gasolgrill får endast användas i markplan. Grillen måste då placeras minst 3 meter från väggen. Den ska ställas så långt ut från fastigheten att röken inte besvärar grannarna. Oavsett vilken typ av grill du använder, tänk på att oset från grillen eller det du grillar sprider sig till dina grannar! Använd gärna en elektrisk tändare som läggs i kolen så slipper du (och grannarna) oset från tändvätskan.

Ställ en hink med vatten intill grillen om olyckan skulle vara framme och lämna aldrig grillen utan tillsyn.

Obs! Om eldningsförbud råder är det förbjudet att grilla. Även på balkongen.

Skadedjur

Vägglöss är ett obehagligt, men helt ofarligt, problem. Det är inte helt ovanligt att löss följer med dig hem i resväskan om du har varit ute och rest, men de kan även ta sig in i ditt hem genom andra vägar. Vägglöss kan ligga i dvala i upp till ett år, var därför extra noga med t.ex. en väska som du ställt undan efter att du varit utomlands.

Om du upptäcker eller misstänker vägglöss i din bostad måste du kontakta saneringsföretaget Anticimex så fort som möjligt. De kommer då hem till dig för att göra en inspektion och en sanering om så behövs. Inspektion och sanering är kostnadsfritt för dig. Vid en sanering är det väldigt viktigt att du som kund hos oss följer de instruktioner du får för den för- och efterbehandling som ingår i en sanering. På Anticimex hemsida kan du läsa mer om vägglöss och hur en sanering går till.

Vi ansvarar för att sanera din bostad, men samarbetet oss emellan är väldigt viktig för en lyckad sanering!