Du är nu vid innehållet

Skötselråd

Vi finns till för dig om något i din bostad går sönder eller inte fungerar som det ska – men vissa saker kan du snabbt fixa själv, på egen hand! I vår Boskola har vi samlat 7 korta instruktionsfilmer som visar sådant som är bra att kunna om du behöver fixa något i och kring din bostad. Du är alltid välkommen att kontakta oss eller göra en felanmälan om det är något du behöver hjälp med!

Gemensamma utrymmen

För allas trivsel, men framförallt säkerhet, ska trapphuset hållas fritt från barnvagnar, cyklar etc. så att räddningspersonal kommer fram om olyckan skulle vara framme.

För att vi ska kunna utföra vårt jobb och hålla våra gemensamma utrymmen i gott skick måste vi hålla våra gemensamma ytor fria från privata föremål. Privata utemöbler (soffor, stolar, bord, grill etc.) förvarar du på din uteplats och/eller balkong. På vår gemensamma uteplats får du placera dina utemöbler när du använder dessa, därefter ska de åter placeras på din privata yta.

Utomhuspooler och studsmattor

Du behöver tillstånd från Kalmarhem för att ställa ut en studsmatta eller en pool, kontrollera därför alltid med din bovärd innan du sätter upp något på din uteplats. Uppsättning av pool och studsmatta får enbart ske på egen uteplats tillhörande din lägenhet.

Utomhuspool

Pooler med poolkant på max 19 cm och max 200l vatten är tillåtna, men inte större än så. Poolen får endast användas på en väl avgränsad uteplats till den egna bostaden. Håll uppsikt över den vattenfyllda poolen så att ingen olycka sker. När du har badat klart, kom ihåg att tappa ur vattnet med anledning av olycksrisken. Vid avtappning av poolen måste du se till att vattnet inte orsakar skada på fastigheten. Som ägare av en pool är du juridiskt ansvarig för att det inte händer någon olycka. ​

Studsmatta

Som hyresvärd är Kalmarhem ansvarig för lekredskap som ställts upp på allmän eller gemensam mark, det vill säga marken mellan husen. Detta gäller oavsett om det är vi, eller du som kund, som ställt dit utrustningen. Då vi inte har möjlighet att bevaka så att användning sker på ett korrekt sätt kan vi inte heller ta ansvaret. Det är p.g.a säkerhetsskäl därför inte godkänt att ställa upp studsmatta eller liknande på våra gemensamma utrymmen.

Grilla på balkong och uteplats

På din balkong får du endast grilla med elgrill. Kol-, engångs- och gasolgrill får endast användas i markplan. Grillen måste då placeras minst 3 meter från väggen. Den ska ställas så långt ut från fastigheten att röken inte besvärar grannarna. Oavsett vilken typ av grill du använder, tänk på att oset från grillen eller det du grillar sprider sig till dina grannar! Använd gärna en elektrisk tändare som läggs i kolen så slipper du (och grannarna) oset från tändvätskan.

Ställ en hink med vatten intill grillen om olyckan skulle vara framme och lämna aldrig grillen utan tillsyn.

Obs! Om eldningsförbud råder är det förbjudet att grilla. Även på balkongen.

Skadedjur

Vägglöss är ett obehagligt, men helt ofarligt, problem. Det är inte helt ovanligt att löss följer med dig hem i resväskan om du har varit ute och rest, men de kan även ta sig in i ditt hem genom andra vägar. Vägglöss kan ligga i dvala i upp till ett år, var därför extra noga med t.ex. en väska som du ställt undan efter att du varit utomlands.

Om du upptäcker eller misstänker vägglöss i din bostad måste du kontakta saneringsföretaget Anticimex så fort som möjligt. De kommer då hem till dig för att göra en inspektion och en sanering om så behövs. Inspektion och sanering är kostnadsfritt för dig. Vid en sanering är det väldigt viktigt att du som kund hos oss följer de instruktioner du får för den för- och efterbehandling som ingår i en sanering. På Anticimex hemsida kan du läsa mer om vägglöss och hur en sanering går till.

Vi ansvarar för att sanera din bostad samarbetet oss emellan är väldigt viktig för en lyckad sanering!

Uteplats och trädgårdstäppa

Bor du i en lägenhet med tillhörande uteplats och/eller trädgårdstäppa? För att din uteplats ska må bra och vara representativ för en lägenhet hos Kalmarhem har vi sammanfattat våra skötselinstruktioner i en folder som vi hoppas ska underlätta för dig i ditt trädgårdsarbete. Uteplatsen till en markbostad ska underhållas och skötas av dig som bor där, uteplatsen alltid ska ge ett välvårdat intryck. Som boende har du inte rätt att utföra byggnadsarbeten eller inglasning av en balkong utan Kalmarhems skriftliga medgivande. Vid misskötsel av uteplatsen och där Kalmarhem måste vidta åtgärder debiteras du för utfört arbete. Uteplatsen eller balkong som tillhör bostaden får inte användas till förvaring av sopor, tidningar eller annat brännbart material. Du får heller inte hänga något utanför balkongen av säkerhetsskäl. Har du några frågor eller funderingar gällande din uteplats kan du självklart vända dig till kundservice!

Snöröjning

Vid halka och snöfall utför vår entreprenör snöröjning och halkbekämpning ute i våra bostadsområden. Mängden snö avgör hur och när denna snöröjning utförs. Vid mindre mängder kommer snöröjningen att ske genom skottning av entréer och trappor. När snödjupet är mellan 5-7 cm ska snöröjning påbörjas på kommunikationsytor (entré och entréväg) och parkeringar inom vår tomtgräns. Entrévägar ska vara snöröjda snarast möjligt. Snöröjning och halkbekämpning får vid behov börja tidigast 04.00, och avslutas senast 23.00 eller enligt överenskommelse.

Snö på gångytor som överstiger 7 cm ska plogas inom 6 timmar.
Snö på körytor som överstiger 7 cm ska plogas inom 9 timmar.

Tänk på att en plogsväng tar cirka 4-12 timmar vilket innebär att det kan ha kommit mycket mera snö än 7 cm innan plogbilen kommer till ditt bostadsområde.

Vid ihållande snöfall med stora mängder snö måste våra entreprenörer ibland ta de prioriterade vägarna innan de kan komma till din gata. Vid kraftiga snöfall blir det även svårare med halkbekämpning eftersom det inte är mycket som kan göras innan nederbörden upphör. Vi uppmanar dig därför att alltid vara försiktig i snö och halka. Om möjligt, undvik att bege dig ut på vägarna!

För dig som bor i marklägenhet
Enligt hyresavtal gällande marklägenheter ansvarar hyresgästen själv för snöröjning framför egen entré.