Du är nu vid innehållet

Skötselråd

Vi finns till för dig om något i din bostad går sönder eller inte fungerar som det ska – men vissa saker kan du snabbt fixa själv, på egen hand! I vår Boskola har vi samlat 7 korta instruktionsfilmer som visar sådant som är bra att kunna om du behöver fixa något i och kring din bostad. Du är alltid välkommen att kontakta oss eller göra en felanmälan om det är något du behöver hjälp med!

Uteplats, trädgårdstäppa och balkong

För dig som bor i en lägenhet med egen uteplats innebär det en glädje, men också ett ansvar att sköta om den och hålla den i ett välvårdat skick. Genom att hålla allmän ordning på din uteplats bidrar du till att ge området ett trivsamt intryck för dig och dina grannar! Här har vi samlat våra generella skötselråd och riktlinjer för skötsel av uteplats och trädgårdstäppa. Obs! Kvartersspecifika riktlinjer kan förekomma, vänligen kontakta oss om du har några frågor eller funderingar. 

Kalmarhems skötselråd för uteplats och trädgårdstäppa

Kalmarhems skötselråd för balkong

Kvartersspecifika skötselråd och riktlinjer

Kvarter Uteplats Balkong
Blickfånget
Alice Babs gata 1A-B, 3A-B
Riktlinjer uteplats Riktlinjer balkong
Kungsljuset 4
Lasarettsvägen 23-29
Riktlinjer uteplats Riktlinjer balkong
Kungsljuset 4 (höghuset)
Lasarettsvägen 21
Riktlinjer uteplats Riktlinjer balkong
Månstenen
Perstorpsvägen 21-23 och Kungsgårdsvägen 21-25
Riktlinjer uteplats Riktlinjer balkong
Påryd
Pårydsgatan 11A-H, J-K
Riktlinjer uteplats

 

Utomhuspooler och studsmattor

Du behöver tillstånd från Kalmarhem för att ställa ut en studsmatta eller en pool, kontrollera därför alltid med din bovärd innan du sätter upp något på din uteplats. Uppsättning av pool och studsmatta får enbart ske på egen uteplats tillhörande din lägenhet.

Grilla på balkong och uteplats

På din balkong får du endast grilla med elgrill. Kol-, engångs- och gasolgrill får endast användas i markplan. Grillen måste då placeras minst 10 meter från väggen.  Oavsett vilken typ av grill du använder, tänk på att oset från grillen eller det du grillar sprider sig till dina grannar! Använd gärna en elektrisk tändare som läggs i kolen så slipper du (och grannarna) oset från tändvätskan.

Gemensamma utrymmen

För allas trivsel, men framförallt säkerhet, ska trapphuset hållas fritt från barnvagnar, cyklar etc. så att räddningspersonal kommer fram om olyckan skulle vara framme. Privata utemöbler (soffor, stolar, bord, grill etc.) förvarar du på din uteplats och/eller balkong. På gemensamma uteplatser får du placera dina utemöbler när du använder dessa, därefter ska de åter placeras på din privata yta.

Skadedjur

Vägglöss är ett obehagligt, men helt ofarligt, problem. Det är inte helt ovanligt att löss följer med dig hem i resväskan om du har varit ute och rest, men de kan även ta sig in i ditt hem genom andra vägar. Vägglöss kan ligga i dvala i upp till ett år, var därför extra noga med t.ex. en väska som du ställt undan efter att du varit utomlands.

Om du upptäcker eller misstänker vägglöss i din bostad måste du kontakta saneringsföretaget Anticimex så fort som möjligt. De kommer då hem till dig för att göra en inspektion och en sanering om så behövs. Inspektion och sanering är kostnadsfritt för dig. Vid en sanering är det väldigt viktigt att du som kund hos oss följer de instruktioner du får för den för- och efterbehandling som ingår i en sanering. På Anticimex hemsida kan du läsa mer om vägglöss och hur en sanering går till.

Vi ansvarar för att sanera din bostad, men samarbetet oss emellan är väldigt viktig för en lyckad sanering!

Texten uppdaterades: 23 november, 2020