Du är nu vid innehållet

Trygghet och trivsel

Att du som bor hos oss trivs och känner dig trygg i ditt kvarter är otroligt viktigt för oss.

Som boende i ett flerfamiljshus finns många möjligheter till gemenskap och trivsel, men det ställer också krav på att visa hänsyn och att inte störa dina grannar, oavsett tid på dygnet. Om du bor i ett flerfamiljshus kan du aldrig kräva att det ska vara helt tyst. Barnfamiljen är troligtvis livligare än pensionärsparet men du ska aldrig behöva acceptera skrik och bråk, hög musik eller störande spring i trapphuset. Alla har rätt till lugn och ro i sitt hem.

Är du i behov av akut hjälp utanför våra öppettider?

Kontakta vår trygghetsjour Avarn via telefon på 0480 – 225 20.

Förekommer det hot eller våld ska du vid akuta händelser kontakta Polisen, ring 112. Vid ärenden som inte handlar om pågående eller nyligen inträffade brott eller händelse ringer du istället 114 14.

Lär känna dina grannar!

Vi uppmanar alla våra kunder att visa respekt och förståelse för varandra. Genom att visa hänsyn till varandra ökar förutsättningarna att både du och dina grannar ska få det trivsamma boendet som ni båda önskar. Att ha en bra kontakt med sina grannar leder ofta till bättre trivsel och en större känsla av trygghet. Det kan både lösa och förebygga osämja, men framförallt leder det till en ökad gemenskap. Kanske kan din granne hålla ett öga på din lägenhet om du ska resa iväg?

Upplever du att du blir störd i din bostad ska du i första hand alltid prata med din granne eftersom personen kanske inte ens är medveten om att du störs. Om det inte leder till någon förändring kontaktar du vår kundservice, så hjälper vi dig vidare.

Är du orolig av omtanke för din granne?

Misstänker du av någon anledning att något inte står rätt till hos din granne? Du har ingen skyldighet att kontakta oss om du anar oråd, men ibland kan ett samtal göra stor skillnad för den som eventuellt far illa. Vid misstanke om barn som far illa kan du göra en helt anonym orosanmälan via Kalmar Kommuns e-tjänst. Även om din orosanmälan inte gäller ett barn kan du ringa Kalmar Kommuns växel på 0480 – 45 00 00 för att där bli kopplad till rätt person, och för akut anmälan utanför kontorstid finns Sydostjouren på telefon 020 – 45 39 00.

Texten uppdaterades: 7 januari, 2021