Du är nu vid innehållet

Trygghet och trivsel

Att du som bor hos oss trivs och känner dig trygg i ditt kvarter är otroligt viktigt för oss. Som boende i ett flerfamiljshus finns många möjligheter till gemenskap och trivsel, men det ställer också krav på att visa hänsyn och att inte störa dina grannar, oavsett tid på dygnet. Om du bor i ett flerfamiljshus kan du aldrig kräva att det ska vara helt tyst. Barnfamiljen är troligtvis livligare än pensionärsparet men du ska aldrig behöva acceptera skrik och bråk, hög musik eller störande spring i trapphuset. Alla har rätt till lugn och ro i sitt hem.

Lär känna dina grannar!

Att ha en bra kontakt med sina grannar leder ofta till bättre trivsel och större känsla av trygghet. Kanske kan din granne hålla ett öga på din lägenhet om du ska resa iväg? Att ha en bra dialog med grannarna kan både lösa och förebygga osämja, men framförallt leder det till en ökad gemenskap.

Blir du störd av din granne?

Vi uppmanar alla våra kunder att visa respekt och förståelse för varandra. Genom att visa hänsyn till varandra ökar förutsättningarna att både du och dina grannar ska få det trivsamma boendet som ni båda önskar.

Upplever du att du blir störd i din bostad ska du i första hand alltid prata med din granne eftersom personen kanske inte ens är medveten om att du blir störd. Om det inte leder till någon förändring kan du kontakta vår trygghetsjour Avarn som du når via telefon 0480 – 225 20.

Avarn hjälper dig med din anmälan och lämnar även in störningsrapporter till oss. Med hjälp av det underlaget kan vi sedan gå vidare med ärendet om störningarna fortsätter.

Förekommer det hot eller våld ska du vid akuta händelser istället kontakta Polisen, ring 112.
Vid ärenden som inte handlar om pågående eller nyligen inträffade brott eller händelse, ring 114 14.

Ljud

Det finns ingen speciell tid på dygnet det ska vara tyst utan tänk på att många jobbar natt och behöver få sova i lugn och ro även under dagtid. Tänk på att anpassa nivån på musik och annat ljud så att du inte stör dina grannar.

Ska du ha fest? Meddela gärna dina grannar i god tid. Genom att förbereda dina grannar för en eventuell högre (men tillfällig) ljudnivå kan det minska risken att irritation uppstår. Använd sunt förnuft!

Trapphuset

För allas trivsel, men framförallt säkerhet, ska trapphuset hållas fritt från barnvagnar, cyklar etc. så att räddningspersonal kommer fram om olyckan skulle vara framme. I trapphuset och andra gemensamma utrymmen ska det också vara helt rökfritt.

Är du orolig av omtanke för din granne?

Misstänker du av någon anledning att något inte står rätt till hos din granne? Du har ingen skyldighet att kontakta oss om du anar oråd, men ibland kan ett samtal göra stor skillnad för den som eventuellt far illa.

Entré- och ytterdörr

Låna aldrig ut dina passerbrickor till obehöriga. Lämna inte heller entré- källar- eller andra ytterdörrar öppna och obevakade under längre tid. Detta minimerar risken att obehöriga tar sig in i fastigheten och att ni får ett tryggare boende.