Du är nu vid innehållet

Student

För att söka en studentbostad måste du vara registrerad sökande och uppfylla våra krav för godkännande som ny kund. Var noga med att fylla i att det är en studentbostad du söker.

Om du är student och söker en bostad genom vår studentbostadsgaranti*, kan du läsa mer om detta här! 

* Inför höstterminen pågår studentbostadsgarantin från juli till september/oktober och inför vårterminen från november till januari/februari. Under dessa perioder går det inte söka studentbostad hos oss om du inte omfattas av studentbostadsgarantin. Oavsett om du söker boende genom vår studentbostadsgaranti eller utöver garantin, måste du vara registrerad som bostadssökande hos oss. 

Från det datumet du registrerar dig börjar du samla köpoäng. Tänk på att logga in minst en gång var tolfte månad för att uppdatera din ansökan – annars kommer ditt konto och insamlade köpoäng automatiskt försvinna och vi har ingen möjlighet att återställa förlorade köpoäng.

Se till att dina kontaktuppgifter är aktuella och uppdaterade så att vi kan komma i kontakt med dig om vi har en bostad som passar dina kriterier!

När vi skickar ett bostadsavtal till dig, så nollställs dina köpoäng. Därefter får du, precis som vanligt, en (1) poäng per dag. Våra lediga studentbostäder publiceras på vår hemsida under fem dagar. Du som bostadssökande anmäler ditt intresse på lediga bostäder och du kan anmäla dig på max fem olika studentbostäder åt gången.

Vi har några kriterier som du måste uppfylla för att få bo i våra studentbostäder:
– Du måste studera minst 30 hp på Linnéuniversitetet med studieort Kalmar, Växjö eller distans.
Du ska vara folkbokförd på adressen som avtalet avser.
– Du förbinder dig att säga upp din studentbostad och flytta från bostaden när dina studier är avklarade eller avslutade på annat vis, tänk på att studentbostäder som sägs upp den 1/3 eller senare publiceras först till höstens bostadsgaranti. Studentbostäder som sägs upp 1/11 eller senare publiceras till vårens bostadsgaranti.
– Du uppfyller våra uthyrningsregler och krav

Är du studerande på Linnéuniversitetet men kan inte söka studentbostad på hemsidan? Mejla oss ditt registreringsintyg eller intyg över förväntat deltagande så hjälper vi dig.

Hur söker du bostad?

Uthyrningsprocessen beskrivs i fem olika steg, läs mer här

Vad innebär 10-månadershyra?

En studentbostad med 10-månadershyra är hyresfri mellan 16 juni-15 aug. Det innebär att grundhyran är reducerad till halva beloppet på din juni- samt augusti-faktura och helt reducerad på juli-fakturan. Ditt avtal löper självklart på tills vidare, fram till då du själv väljer att säga upp det. 

Bredband och eventuell individuell mätning av hushållsel och/eller varmvatten debiteras som vanligt på hyresfakturan även under sommaren. Det är enbart grundhyran som är reducerad under denna period. 

De flesta av våra studentbostäder har 10-månadershyra, men vi har även några studentområden med 12-månadershyra. Det innebär helt enkelt att du betalar hyra 12 månader om året, precis som för våra vanliga bostäder.

För dig som bor på Gröndalsvägen 27-35

Bor du på Gröndalsvägen 27-35 är det Serviceförvaltningen hos Kalmar kommun som är fastighetsförvaltare, men Kalmarhem som administrerar ditt bostadsavtal och är betalningsmottagare för din hyra.

Behöver du göra en felanmälan för din bostad eller gemensamma utrymmen gör du det via Kalmar kommuns e-tjänst.

Vid akuta ärenden når du Serviceförvaltningen på telefon 0480-450500. Utanför ordinarie arbetstid kopplas du automatiskt till Trygghets- och larmcentralen i Kalmar. Gäller ärendet en akut låsöppning kan du dygnet runt ringa 0480-459595.

Vill du säga upp din studentbostad lämnar du in uppsägningsblanketten för studentbostad till Kalmarhem och vi bokar därefter in en besiktningstid. Skulle tiden inte passa är det viktigt att du kontaktar Serviceförvaltningen omgående via telefon (0480-454046) för att boka om tiden. Har du godkänt besiktning via huvudnyckel behöver du inte boka om tiden.

Vill du hämta eller lämna nycklar gör du det i Kalmarhems Bobutik på Larmtorget 3.

Är du inte student längre?

För att bo i våra studentbostäder måste du vara aktiv heltidsstudent vid Linnéuniversitetet med studieort Kalmar, Växjö eller distans. Vid avslutade studier ska ditt studentboende därför sägas upp*. Planerar du att bo kvar i Kalmar kan du söka en vanlig bostad hos oss. Din boendetid räknas då som köpoäng. 

Om du blir sjukskriven, föräldraledig eller tar studieuppehåll har du möjlighet att behålla ditt studentboende under en viss tid. Det är då viktigt att du kontaktar Kalmarhem för mer information.

*Studentbostäder som sägs upp den 1/3 eller senare publiceras till höstens studentbostadsgaranti. Studentbostäder som sägs upp 1/11 eller senare publiceras till vårens Studentbostadsgaranti.

Texten uppdaterades: 8 juni, 2022