Du är nu vid innehållet

Fönsterbyte

Vad innebär ett fönsterbyte?

Ett fönsterbyte innefattar oftast rivning och montering av fönster, listning och fogning runt fönsterkarmar, montering av ventiler och handtag, utvändigt plåtarbete och slutligen fönsterputs.

När vi byter ut fönsterna i en fastighet sätter vi alltid in fönster med energiglas. Energiglas ger bättre isolering mot kyla och ljud än de tidigare modellerna, vilket också innebär att fönstren släpper ut mindre värme och det går åt mindre energi för uppvärmning av fastigheten vilket är bra för miljön. Ibland byts elementen ut i samband med ett fönsterbyte.

Vem genomför fönsterbytet?

Fönsterbyten utförs alltid av en upphandlad entreprenör.

Hur lång tid tar fönsterbytet?

Hur lång tid arbetet tar beror på antalet fönster i din bostad. Det kan innebära att olika arbetsgrupper arbetar i din bostad vid flera olika tillfällen. Arbetet utförs under vardagar och dagtid.

Vad innebär det för mig som kund?

För att kunna genomföra ett fönsterbyte måste vi komma in i din bostad. Entreprenören kommer troligtvis att be dig att förbereda fönsterbytet genom att plocka bort blommor, lampor, prydnader och gardiner i fönstret och på fönsterbänkar. Tänk på att hålla utrymmet framför fönstren så fria det går genom att flytta eventuella möbler som står där. Ett fönsterbyte kan medföra att det blir lite dammigt och smutsigt i bostaden.

Påverkar ett fönsterbyte min hyra?

Ett fönsterbyte är en standardhöjande åtgärd vilket påverkar hyran. Hyresförändringen förhandlas med Hyresgästföreningen.

Prislista fönsterbyte 2023

Mindre bostad än 2 rum och kök 42 kr/mån*
2 rum och kök 69 kr/mån*
Större bostad än 2 rum och kök 84 kr/mån*

* Priserna gäller per bostad vid fönsterbyte i en hel fastighet.

Ingår persienner?

Persienner ingår inte som standard i Kalmarhems bostäder*. Om du har satt upp persienner som du vill ta vara på behöver dessa monteras ned innan arbetet påbörjas.

* Undantagsfall kan förekomma. I de fall Kalmarhem monterar persienner vid fönsterbyte kommer berörda kunder meddelas detta. Dessa persienner ska lämnas kvar i bostaden vid eventuell avflyttning. Under boendetiden ansvarar kunden för det fortsatta underhållet.

Vad händer när arbetet är klart?

När samtliga fönsterbyten är klara görs en besiktning och därefter åtgärdas eventuella besiktningsanmärkningar.

Efter ett fönsterbyte kan du som kund uppleva att bostaden känns lite varmare, eftersom fönsterna inte släpper ut lika mycket värme som tidigare. Detta är helt normalt och kommer att justeras efterhand, men kan den första tiden innebära att det blir lite kondens på fönstrets utsida.