Du är nu vid innehållet

Uthyrningsregler och krav

Här har vi samlat våra gemensamma regler som gäller för dig som bor hos oss och för dig som är bostadssökande. Reglerna gäller även för oss som din hyresvärd.

 • Våra lediga bostäder publiceras på vår hemsida under sju (7) dagar. Undantag gäller för bostäder med snabb inflyttning och nya bostäder (nyproduktion).
 • Köpoängen avgör vilka som blir erbjuden en bostad. Kreditkontroll utgår på dig som sökande innan erbjudandet skickas ut. Om våra ekonomiska krav inte uppfylls kommer erbjudandet och avtalsskrivning gå vidare till nästa person i bostadskön.
 • Du har möjlighet att anmäla intresse på tio (10) olika bostäder samtidigt.
 • Om du skriver avtal med oss kommer dina köpoäng nollställas. Är ni två som ska stå på avtalet gäller detta för er båda. Vid sökande av ny bostad framöver kommer era köpoäng baseras på er boendetid, alltså en (1) köpoäng per dag som ni har bott hos oss (sedan avtalets start).
 • Om du skriver bostadsavtal med oss ska du folkbokföra dig på den adress som avtalet avser.
 • Vid omflyttning inom Kalmarhem kommer dina köpoäng nollställas.
 • Om du flyttar ifrån oss helt men vill kvarstå som sökande, kan du behöva registrera dig på nytt men får självklart tillgodose dina boendepoäng. På Mina sidor kan du se dina poäng och stämmer de inte överens med datumet på ditt senaste bostadsavtal kan du kontakta oss via mejl, så korrigerar vi det.
 • Hemförsäkring bör för din säkerhet finnas tecknad under hela din boendetid.
 • Om du har ett bostadsavtal hos oss har du förtur på alla bilplatser och förråd som är till uthyrning.
 • Vid en eventuell separation har du möjligheten att överta bostaden under förutsättning att du varit folkbokförd tillsammans med din sambo i mer än 36 månader. Detta ska i sådana fall styrkas med ett utdrag från Skattemyndigheten.

Våra kriterier

När du blir erbjuden en bostad, studentbostad, ungdomsbostad, bilplats eller förråd har vi några kriterier som du måste uppfylla. Vi gör en kreditkontroll innan ett erbjudande skickas ut och det gör vi även på medsökande om en sådan finns. I de fall medsökande inte uppfyller de ekonomiska kraven finns ingen möjlighet att stå med på avtalet.
Från och med 19 mars 2021 går det inte längre att registrera en medsökande på Mina sidor.

 • Vi godkänner upp till två betalningsanmärkningar (på max 10 000 kr) som uppkommit de senaste 36 månaderna, samt högst 10 000 kr i skuldsaldo hos Kronofogden.

Uppfyller kreditkontrollen inte dessa kriterier kommer inga erbjudanden på intresseanmälda objekt skickas till dig, oavsett kötid, och aktuellt erbjudande kommer att gå vidare till annan godkänd sökande. Du spärras från att göra fler intresseanmälan till dess att ovanstående kriterier uppfyllts, men du kan fortfarande logga in via Mina sidor för att se dina köpoäng precis som vanligt.

Har du ett bostadsavtal hos Kalmarhem och söker en bostad med högre hyra än den du har idag gör vi en kreditupplysning för att se om du uppfyller våra kriterier enligt ovan. Vi går även igenom din betalningshistorik för dina tidigare hyror. Uppfyller du inte ovanstående kriterier, får du endast söka bostad med lägre hyra än din nuvarande.  Söker du däremot en bostad med lägre hyra än den du har idag gör vi ingen kreditupplysning.

Kan vi inte göra en kreditupplysning (t.ex. om ditt personnummer är spärrat eller om du har skyddad identitet), måste du själv inkomma med underlag på att du uppfyller våra krav innan ett erbjudande kan skickas.

Skuldsanering

Har du en pågående skuldsanering hos Kronofogden sedan minst ett år tillbaka och inga nya betalningsanmärkningar har tillkommit under samma period, kan du godkännas som ny kund. Du behöver inkomma med underlag på din aktiva skuldsanering samt underlag på att den också följs enligt plan.

Om du har en hyresskuld, men uppvisar ett ändrat beteende genom en pågående avbetalningsplan (om minst 6 månader) kan du godkännas som kreditvänlig. En skuld till Kalmarhem ska däremot vara helt betald innan ett nytt erbjudande kan ges.

Olovlig andrahandsuthyrning

Vid en konstaterad olovlig andrahandsuthyrning blir du spärrad från att göra en ny intresseanmälan i 2 år, efter det hävs spärren och du kan söka ny bostad om ovanstående kriterier uppfylls.

Max antal boende personer per lägenhet

Studentrum med delat kök och/eller WC/dusch Max en (1) person
Ett rum och kök Max tre (3) personer
Två rum och kök Max fyra (4) personer
Tre rum och kök Max sex (6) personer
Fyra rum och kök Max åtta (8) personer
Fem rum och kök Max tio (10) personer

 

Texten uppdaterades: 18 augusti, 2021