Du är nu vid innehållet

Uthyrningsregler och krav

Här kan du läsa om hur vår uthyrningsprocess går till och om våra krav för dig som är sökande hos oss.

 • Våra lediga bostäder, förråd och bilplatser publiceras på vår hemsida. Vissa uppsagda objekt publiceras inte då de reserveras för särskilda förvaltningsmässiga eller bosociala skäl, som till exempel arbetsgivarbonus eller social förtur.
 • Du har möjlighet att anmäla intresse på tio (10) olika objekt samtidigt.
 • Köpoängen avgör vem som blir erbjuden bostad, förråd eller bilplats.
 • Du måste vara 18 år för att teckna ett avtal, men du kan registrera dig som sökande från och med dagen du fyllt 16 år.
 • Om du får ett nytt avtal hos oss, även om du flyttar inom Kalmarhem, kommer dina köpoäng nollställas. Vid sökande av ny bostad framöver baseras köpoängen på din boendetid, alltså en (1) köpoäng per dag sedan avtalets start.
 • Om du har ett bostadsavtal hos oss har du förtur på alla bilplatser och förråd som är till uthyrning. Därefter styr köpoängen vem som får ett erbjudande. I många av våra områden behöver du ha ett bostadsavtal för att kunna söka bilplats eller förråd. Du hittar information på varje enskilt objekt om vad som gäller.
 • Om du flyttar ifrån oss men vill kvarstå som sökande, kan du behöva registrera dig på nytt men får självklart tillgodose dina boendepoäng. Du ser dina poäng på Mina sidor och stämmer de inte överens med datumet på ditt senaste bostadsavtal kan du kontakta oss, så korrigerar vi det.
 • Varje år förhandlas hyran mellan Kalmarhem och Hyresgästföreningen. Du kan läsa mer om hyresförhandlingarna hos Hyresgästföreningen.

Våra krav

 • Om du får ett bostadsavtal hos oss ska du ha för avsikt att vara folkbokförd på den adress avtalet avser.
 • För din säkerhet ska en hemförsäkring finnas tecknad under hela din boendetid.

Ekonomiska krav

När du blir erbjuden en bostad, förråd eller bilplats har vi ekonomiska krav som du måste uppfylla.

Vi gör en kreditupplysning på dig innan ett erbjudande skickas ut och det gör vi även på medsökande* om en sådan finns. I de fall medsökande inte uppfyller de ekonomiska kraven finns det ingen möjlighet att stå med på avtalet. Är du sökande under en längre period görs en ny kreditupplysning var tredje månad.

 • Vi godkänner upp till två betalningsanmärkningar (på max 10 000 kr) som uppkommit de senaste 36 månaderna, samt högst 10 000 kr i skuldsaldo hos Kronofogden.
 • I de fall det finns en skuld till Kalmarhem ska vara reglerad i sin helhet innan ett erbjudande kan skickas ut. Om du har en hyresskuld hos en annan hyresvärd, men uppvisar ett ändrat beteende genom en pågående avbetalningsplan (om minst 6 månader) kan du godkännas som kreditvänlig.

Om våra ekonomiska krav inte uppfylls kommer erbjudandet gå vidare till nästa godkända sökande i kön. Du spärras från att göra fler intresseanmälningar till dess att ovanstående krav uppfyllts, men du kan fortfarande logga in via Mina sidor för att se dina köpoäng precis som vanligt.

Kan vi inte göra en kreditupplysning (t.ex. om ditt personnummer eller samordningsnummer är spärrat eller om du har skyddad identitet) måste du själv inkomma med underlag som visar att du uppfyller våra krav, innan ett erbjudande skickas. Tänk därför på att ge oss ditt underlag i god tid. Underlaget inte får vara äldre än 3 månader.

Har du ett bostadsavtal hos Kalmarhem och söker en bostad med högre hyra än den du har idag gör vi en kreditupplysning för att se om du uppfyller våra ekonomiska krav enligt ovan. Vi går även igenom din betalningshistorik för dina tidigare hyror. Uppfyller du inte ovanstående krav, får du endast söka bostad med lägre hyra än din nuvarande. Söker du en bostad med lägre hyra än den du har idag gör vi ingen kreditupplysning.

Från och med 19 mars 2021 går det inte längre att registrera en medsökande på Mina sidor.

Skuldsanering

Har du en pågående skuldsanering hos Kronofogden sedan minst ett år tillbaka och inga nya betalningsanmärkningar har tillkommit under samma period, kan du godkännas som ny kund. Du behöver inkomma med underlag på din aktiva skuldsanering samt underlag på att den också följs enligt plan. Du ska även inkomma med de senaste handlingarna från Kronofogdemyndigheten där en beräkning över dina nuvarande boendekostnader framgår tydligt.

En skuld till Kalmarhem ska vara helt betald innan ett nytt erbjudande kan ges.

Spärrad för intresseanmälan

Vid en konstaterad olovlig andrahandsuthyrning blir du spärrad från att göra en ny intresseanmälan i 2 år, efter det hävs spärren och du kan söka ny bostad om ovanstående kriterier uppfylls.

Max antal boende personer per bostad

Antalet personer som ska bo i bostaden ska vara rimligt i förhållande till bostadens storlek, inredning och utrustning.

Studentrum med delat kök och/eller WC/dusch Max en (1) person
Ett rum och kök Max tre (3) personer
Två rum och kök Max fyra (4) personer
Tre rum och kök Max sex (6) personer
Fyra rum och kök Max åtta (8) personer
Fem rum och kök Max tio (10) personer