Du är nu vid innehållet

Andrahandsuthyrning student

Är du student och vill hyra ut ditt studentboende?

Hos oss kan du ansöka om att tillfälligt få hyra ut din studentbostad i andrahand till en annan student från 6 månader med möjlighet till förlängning i upp till ett år. En andrahandsuthyrning kan godkännas om du exempelvis ska studera utomlands eller om du ska studera eller praktisera på annan ort. Ansvaret att hitta någon som vill hyra din bostad i andrahand ligger hos dig. Vårt krav är att personen i fråga måste vara heltidsstudent vid Linnéuniversitetet i Kalmar och att underlag bifogas med din ansökan.

Tänk på att det fortfarande är du som förstahandshyresgäst som ansvarar för att räkningar blir betalda, att felanmälningar utförs om något händer i lägenheten och att vid en eventuell uppsägning se till att du eller din andrahandshyresgäst håller i visningen.

Ett godkännande från oss är ett krav för att du ska få hyra ut din bostad, även om det är för en kortare period. En lägenhet som hyrs ut utan vårt godkännande räknas som en olovlig andrahandsuthyrning och det kan innebära att du förlorar ditt hyresavtal med oss.

Ny lag fr.o.m. 1 oktober 2019

Fr.o.m. 1/10 är olovlig andrahandsuthyrning ett brott. Detsamma gäller om du vid tillåten andrahandsuthyrning tar ut en högre hyra än den du själv betalar till Kalmarhem. Detta innebär att du, utöver risken att bli av med ditt hyresavtal, riskerar böter eller fängelsestraff.

Den nya lag som träder i kraft från och med den 1/10 2019 innebär följande:

  • Om du hyr ut din bostad i andrahand utan tillstånd från oss kan du bli vräkt utan varning.

För att få hyra ut din lägenhet i andrahand krävs det ett tillstånd från oss. Läs gärna på om vad som gäller för en andrahandsuthyrning hos Hyresgästföreningen innan du ansöker.

  • När du har fått tillstånd att hyra ut din bostad i andrahand får du inte ta ut en högre hyra än den du själv betalar.

Om du hyr ut din bostad möblerad får du som högst lägga på 15 % på hyran. Om vatten, el, bredband eller liknande ingår i hyran när du hyr ut din bostad i andrahand får du enbart ta betalt för de kostnader som du själv har. Detsamma gäller om du har individuell mätning i din bostad.

Hur går jag tillväga?

För att ansöka om andrahandsuthyrning ska du fylla i blanketten för ansökan om andrahandsuthyrning och skicka eller lämna in till oss, blanketten hittar du här. Du ansvarar själv för att hitta en föreslagen andrahandshyresgäst som ska signera din ansökan innan den lämnas in.

I blanketten anger du vilket skäl du har till din ansökan om andrahandsuthyrning. Om ditt skäl är att du ska studera eller arbeta på annan ort, ska ett antagningsbesked, anställningsbevis och/eller annat underlag bifogas till handlingarna för att styrka anledningen till varför du vill hyra ut din lägenhet i andrahand.

Handläggningstiden för ärenden gällande andrahandsuthyrning är ca 3 veckor.

Texten uppdaterades: 12 november, 2020