Du är nu vid innehållet

Andrahandsuthyrning student

Är du student och vill hyra ut din studentbostad?

Du kan ansöka om att tillfälligt få hyra ut din studentbostad i andrahand till en annan student från 6 månader med möjlighet till förlängning i upp till ett år. Ansvaret att hitta någon som vill hyra din bostad i andrahand ligger hos dig. Vårt krav är att den föreslagna andrahandshyresgästen ska vara heltidsstudent vid Linnéuniversitetet med studieort Kalmar, Växjö eller distans och att underlag bifogas med din ansökan.

Det är du som förstahandshyresgäst som ansvarar för att räkningar blir betalda, att felanmälningar utförs om något händer i bostaden och att vid en eventuell uppsägning se till att du eller din andrahandshyresgäst håller i visning eller skickar bilder på bostaden.

Ett godkännande från oss är ett krav för att du ska få hyra ut din bostad, även om det är för en kortare period. En bostad som hyrs ut utan vårt godkännande (en olovlig andrahandsuthyrning) kan innebära att du förlorar ditt hyresavtal hos oss.

Hur går jag tillväga?

För att ansöka om andrahandsuthyrning fyller du i blanketten för ansökan om andrahandsuthyrning och lämnar den till oss, blanketten hittar du här. Du ansvarar själv för att hitta en föreslagen andrahandshyresgäst som ska signera din ansökan innan den lämnas in.

I blanketten anger du vilket skäl du har till din ansökan om andrahandsuthyrning. Beaktansvärda skäl kan vara t.ex. studier, arbete eller tjänstgöring på annan ort, längre resor samt ”provbo” som sambo. Om ditt skäl är att du ska studera eller arbeta på annan ort, ska ett antagningsbesked, anställningsbevis och/eller annat underlag bifogas till handlingarna för att styrka anledningen till varför du vill hyra ut din lägenhet i andrahand. Vid längre resa ska resehandlingar bifogas. Glöm inte heller att bifoga underlag på att föreslagen andrahandshyresgäst är heltidsstudent vid Linnéuniversitetet i Kalmar.

Handläggningstiden för ärenden gällande andrahandsuthyrning är ca 3 veckor.

Texten uppdaterades: 24 mars, 2021