För att minska inbrott och öka tryggheten i våra fastigheter behöver vi alla hjälpas åt. Vi vill därför uppmana dig att kontrollera en extra gång så att entrédörren stängs efter dig, titta till grannens dörr om du vet att de är bortresta och var uppmärksam på om det är någon som dröjer sig kvar i trapphuset eller i källaren. Tänk på att det är du som boende som ansvarar för dina passerbrickor. Om du lånar ut en passerbricka ansvarar du också för vad personen i fråga gör med passerbrickan.
Vad kan jag som boende tänka på för att förebygga inbrott i min bostad och/eller mitt förråd?
- Var observant på entrédörrar och källardörrar som står öppna. Låssabotage kan vara svårt att se och ett tips är att hålla utkik efter trästickor, stenar, cigarrettfilter etc. som kan användas för att ställa upp dörren åt obehöriga. Om du ser brytmärken på dörrar eller lås vill vi att du felanmäler detta till oss.
- Stäng dörrar och fönster efter dig när du lämnar din bostad.
- Felanmäl trasiga lampor. En lampa som är trasig från en dag till en annan kan vara förberedelse till ett inbrott.
- Förvara inga dyrbara saker i ditt förråd. I förrådet kan du ha saker som du sällan använder och som inte är särskilt värdefulla.
- Införskaffa ett bra hänglås. Hör gärna med ditt försäkringsbolag om det krävs en särskild säkerhetsklass på låset för att försäkringen ska gälla vid exempelvis inbrott.
Vid misstanke om brott
Om du misstänker att ett brott är på väg att ske, ring:
- 112 – vid akut eller pågående brottslighet
- 114 14 – för tips om ett brott har skett
Har du blivit utsatt för ett brott?
Du ska alltid göra en polisanmälan om du har blivit utsatt för ett brott. Oavsett om polisen agerar direkt eller inte är en anmälan viktig för att ge polisen och kommunen de övergripande förutsättningarna de behöver för att på bästa sätt kunna prioritera ut sina resurser.
Tack för att du bidrar till en tryggare boendemiljö!