Du är nu vid innehållet

Skötselråd bostad

Som boende hos oss har du ett ansvar för att ta hand om och vårda din bostad. Detta innebär bland annat att du regelbundet ska rengöra filtret i köksfläkten, frosta av frys, kontrollera och rengöra ventiler etc. Om det är något som inte fungerar som det ska gör du en felanmälan till oss – så kommer vi och hjälper dig. På den här sidan har vi samlat lite tips på hur du sköter om ditt hem.

Vad får jag göra på egen hand i min bostad?

Måla om

Du får på egen bekostnad måla och tapetsera om i din bostad, så länge det görs på ett fackmannamässigt sätt och i neutrala färger som vit, grå eller annan ljus kulör. Har du målade väggar i din bostad får du måla över med en annan färg och har du tapet får du enbart tapetsera om. Det är alltså inte tillåtet att måla över en tapet eller tapetsera på en målad vägg. Kontakta oss om du vill ha rådgivning. Om målningen eller tapetseringen inte utförts fackmannamässigt eller i neutrala färger kommer du behöva återställa det när du väljer att flytta ut.

Sätta upp saker på väggarna

Givetvis får du sätta upp tavlor, hyllor eller en TV på dina väggar. Tänk på att använda skruv som är anpassad för väggen. Kontakta oss gärna om du är osäker på vad det är för typ av vägg i din bostad. I badrum och våtutrymme är det inte tillåtet att borra hål i kakel, våtrumsmatta eller övriga tätskikt eftersom det kan orsaka vattenskador. Om du upptäcker befintliga hål i din bostad som inte är noterade i besiktningsprotokollet vill vi att du gör en felanmälan till oss – bifoga gärna en bild till din felanmälan!

Städa miljövänligt

Att städa på ett miljövänligt sätt behöver inte vara svårt och många gånger finns allt du behöver redan hemma i köket. Ättika är exempelvis en av de bästa produkterna för städning då den desinfekterar, tar bort fett och fläckar, äcklig lukt, rost och kalkavlagringar etc. Tänk på att ättika är en stark produkt och du bör därför inte använda den på naturmaterial som trägolv, granit, sten och marmor.

Rengöringsblandning med ättika

1 dl ättika (24%) + 3-6 dl vatten, beroende på vad du ska använda den till.

Blandningen kan till exempel användas till att få bort kalkavlagringar i dusch, på duschväggar i glas, toalett och diskho.

Om du vill köpa rengöringsmedel rekommenderar vi att spana efter symbolerna för Bra Miljöval eller Svanen. Ta även hjälp av Naturskyddsföreningens gröna guide med tips för miljövänlig städning. På deras hemsida kan du läsa om vilka rengöringsmedel du ska använda och vilka du bör undvika.

Kök

Stopp i diskhon?

Rinner vattnet dåligt i diskhon? Fett och matrester kan täppa till diskhons vattenlås och avloppsrör. Du får inte själv skruva isär rör och vattenlås under diskhon. Om något sätts tillbaka fel är det stor risk för läckage. Gör en felanmälan, så kommer vi och hjälper dig.

Tips!

  • Häll aldrig matfett i vasken, ta hand om det och återvinn istället! Skrapa ner fett och matrester i gröna påsen. Större mängder flytande fett kan du hälla över i en flaska och lämna på återvinningscentral.
  • Torka ur stekpannan med hushållspapper för att suga upp stekfettet.
  • Spola inte ner kaffesump och/eller te i diskhon.

Kylskåp och frys

I ditt kylskåp finns ett avrinningshål (eller dräneringshål som det också kallas) där vatten ska kunna rinna ut och ledas från kylen. Om smuts fastnar i avrinningshålet kan det täppas igen vilket kan leda till att vatten läcker ut på köksgolvet och det är därför viktigt att du rengör hålet regelbundet.

När din frys är full av is är det dags att frosta av den. En isbelagd frys drar mycket ström och håller inte maten lika kall. Passa gärna på att frosta av under en kall vinterdag, då kan du förvara dina frysvaror utomhus. Använd aldrig vassa föremål för att hacka bort is i frysen, det kan skada frysgaller och väggar.

Tips! Titta på filmen ”Kökets vitvaror” i vår Boskola, där finns tips på hur du rengör din kyl och frostar av frysen.

Köksfläkt, filter och ventilation

Fett som fastnat i filter och fläkt ökar risken för brand i ditt hem, vilket är en av anledningarna varför det är viktigt att rengöra med jämna mellanrum. Olika spisfläktar kan skilja sig åt, men tillvägagångssättet för att rengöra filtret är oftast den samma. Filtret sitter vanligtvis bakom ett galler på undersidan av spiskåpan. Gör rent filtret med varmt vatten och diskmedel, krama sedan ur filtret och sätt tillbaka det.

Tips! Titta på filmen ”Bra luft och värme” i vår Boskola, där finns tips på hur du rengör dina ventiler.

Häll/spisplatta, ugn och mikro

När du har lagat mat är det viktigt att snabbt torka bort fettfläckar på spis och ugn så att de inte riskerar att bränna fast. Har du en spis med keramikhäll är det bra att rengöra direkt när den har svalnat då det minskar risken för att hällen blir missfärgad. Använd rengöringsmedel anpassat för keramikhällar.

Om du har en spis med gjutjärnsplattor rengör du plattorna lättast med en stålborste. På emaljen kan du använda dig av en fuktig trasa och lite rengöringsmedel eller diskmedel.

Ett miljövänligt tips för att rengöra ugnen invändigt är att blanda såpa med vatten i en sprayflaska och spraya i ugnen. Vrid upp värmen till 100 grader och låt stå i 20 minuter. Stäng av, låt svalna och sedan är det bara att torka av smutsen med en fuktad svamp.

För rengöring av mikron kan du testa att placera en skål med vatten och några skivor citron i mikron. Kör på 600watt i cirka 30 sekunder. Detta gör att gamla matrester lossnar lättare och du kan därefter torka ur mikron med en trasa eller svamp.

Bänkskiva

För att bevara dina bänkskivor i ett bra skick bör du inte använda bänkskivan som skärbräda. Ställ heller inte varma kastruller, grytor och liknande direkt på bänkskivan. Använd milt rengöringsmedel när du rengör bänkskivan.

Vårda ditt golv

För att golven i din bostad ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att rengöra golven på rätt sätt. Genom att sopa, dammsuga och fästa möbeltassar på stols- och bordsben kan du minska risken för repor i och märken i golvet. Använd en ordentlig dörrmatta på insidan av din lägenhetsdörr, så fångas mycket smuts upp redan i hallen.

För att göra rent fogarna mellan klinkers i badrum kan du använda 24% ättika. Spraya på och låt verka 5-10 min, gnid in och skölj därefter med lite vatten. Använd en skurborste eller tandborste för att komma åt i de mindre springorna.

Vi tipsar om att ta del av Golvbranschens skötselråd för olika typer av golv (linoleum, laminat, parkett, trä)

Golvbrunn

I ditt badrum finns en golvbrunn som bör rensas med jämna mellanrum för att undvika dålig lukt och stopp i avloppet. Ta bort hår och annat som fastnat i bottensilen i badkaret, duschen, handfatet och diskhon. Spola inte ner håret i toaletten utan släng det i soporna. Tips! Titta på filmen ”Städa golvbrunnen” i vår Boskola, där finns tips på hur du rensar din golvbrunn.

Väggar

Fettfläckar på tapeter är en vanlig orsak till anmärkning i besiktningsprotokollet vid flytt. Det här beror oftast på att man har lutat huvudet mot väggen om man sitter upp i sängen och läser en bok eller tittar på tv i soffan. Hårprodukter som gelé och hårspray är en vanlig orsak till fettfläckar på väggen. Tänk på att skydda din vägg om sängen eller soffan står nära en vägg.

Fönster

Det finns många olika sätt att tvätta fönster på. Ett enkelt sätt är att tvätta med en svamp eller trasa med vatten och lite handdiskmedel. Det går alldeles utmärkt att tvätta fönster även med ättika eller såpa. Oavsett vad du använder dig av är det en bra grundregel att dosera sparsamt.

Fukta svampen med vatten och diskmedel och gnugga över rutan. Dra sedan av allt vatten med en fönsterskrapa, drag uppifrån och ned utan att stanna på vägen. Upprepa vid behov. Torka bort eventuellt kvarvarande vatten i fönsterkanterna med en torr och ludd fri trasa.

Persienner

Persienner ingår inte i våra bostäder* och Kalmarhem erbjuder därför ingen service av dessa. Ibland kan det finnas kvar persienner som föregående kund har lämnat kvar eller som har ingått vid ett tidigare fönsterbyte, och då är det du som boende som ansvarar för underhållet.

*I några av våra studentbostäder ingår persienner och service av dessa.