Individuell mätning och debitering (IMD) innebär att du som boende enbart betalar för det vatten och den energi som du använder. IMD finns i ungefär hälften av våra bostäder men vår strävan är att så småningom kunna erbjuda det i alla våra bostäder. Du kan enkelt se din förbrukning och kostnad under fakturor på Mina sidor.
Hur fungerar det?
Din förbrukning redovisas på din hyresfaktura (förutsatt att du har e-faktura som faktureringsalternativ) och förbrukningen som faktureras avser alltid förgående månad. Du kan också se din förbrukning under ”Min förbrukning” på Mina sidor. Varmvatten- och elförbrukningen mäts och debiteras efter vad du förbrukar. Allt varmvatten debiteras så fort kranen vrids till det varma hållet och vårt mål är att det ska komma varmt vatten inom 30 sekunder. Förbrukningen av varmvatten mäts i kubik (m³) och elförbrukningen mäts i kWh. Aktuella priser och schablonavgifter hittar du i vår kundprislista.
Se aktuella priser i vår kundprislista.
För dig som nyinflyttad
Om du precis har blivit kund hos oss kommer en fast avgift (schablonkostnaden som framgår i kundprislistan) för varmvatten och el debiteras de första två månaderna, därefter debiteras den faktiska förbrukningen. Schablonkostnaden är en fast avgift som avser en generell uppskattning för varmvatten och el. Avgiften är förhandlad med Hyresgästföreningen.
Skulle du flytta från Kalmarhem eller flytta till en bostad där vi inte kan erbjuda individuell mätning behöver du under dina två sista månader inte betala någonting för varmvatten eller el. Dessa två månader kvitteras då mot den fasta avgiften du betalade när du flyttade in till oss.
Vad kostar det?
Vattenförbrukningen i en bostad beror på hur många boende ni är. Förbrukningen blir hög om ni till exempel är många som duschar länge. Priset vi debiterar dig baseras på våra leverantörers priser på vatten och värme. Eftersom vattenkostnaden är individuell är det svårt att på förhand säga vad din vattenkostnad blir. Ett ungefärligt riktmärke är omkring 150–200 kr/person och månad.
I genomsnitt har varje person i Sverige en vattenförbrukning på cirka 140 liter per dygn. Av dessa är i genomsnitt 50–60 liter varmvatten vilket motsvarar ungefär 3 kWh. Vi använder vatten till mycket mer än att bara dricka och om man räknar till vattenförbrukningen per person så går det mesta till den personliga hygienen.
Den största vattenförbrukningen i hushållet går åt till:
- 60 liter för personlig hygien.
- 30 liter för toalettspolning.
- 15 liter för disk.
- 15 liter för tvätt.
- 10 liter för mat och dryck.
- 10 liter för övrig användning.
Källa: Sydvatten
Tips för att minska din vatten- och elförbrukning!
- Frosta av frysen – en isbelagd frys drar mer energi.
- Stäng av vattnet när du borstar tänderna, tvålar in dig, schamponerar håret eller diskar. Om du låter vattnet stå och rinna kan det under tre minuter gå åt hela 36 (!) liter vatten!
- Ställ en kanna vatten i kylskåpet istället för att spola länge varje gång du vill ha kallt vatten.
- Droppande kranar, rinnande toaletter och otäta fönster/dörrar påverkar miljön i onödan, det är därför viktigt att du snabbt gör en felanmälan till oss om du upptäcker det i din bostad.
- Duscha istället för att bada.
- Duscha kortare tid.
- Fyll tvätt- och diskmaskinen innan de körs.
- Släck lampor du inte använder och byt ut dina glödlampor till lågenergilampor.
- Låt varm mat svalna innan du sätter in den i kylen så sparar du onödig energi som annars går åt till att kyla ner maten.
- Använd alltid lock på kastrullen när du kokar upp vatten på spisen.