Du är nu vid innehållet

Visa omtanke för dina grannar!

Publicerad: 14 juni, 2023

Ljumma, ljusa sommarkvällar – visst har vi längtat efter dem!

När man bor nära andra människor, oavsett boendeform, behöver vi respektera varandra och våra olika sätt att leva. Om du planerar en fest behöver du därför tänka till lite extra. Det är ditt ansvar för det dina besökare gör i din bostad, i trapphuset och på innergården. Ett bra sätt att visa att du bryr dig om dina grannar är att förvarna om att du ska ha fest. Genom att berätta i förväg vet dina grannar att det är dig de ska prata med om det blir för högljutt.

Bor du granne med någon som har fest?

Det är tillåtet att bjuda över vänner och att spela musik, så länge det inte går överstyr. Att bo i ett flerfamiljshus innebär att det sällan är helt tyst, men du ska inte behöva acceptera hög musik en längre period, skrik och bråk eller spring i trapphus. Alla har rätt till lugn och ro i sitt hem!

Här kan du läsa mer om störningar och vad som händer när du ringer trygghetsjouren

Är du orolig av omtanke för din granne?

Misstänker du att något inte står rätt till hos din granne? Du har ingen skyldighet att kontakta oss om du anar oråd, men ibland kan ett samtal göra stor skillnad för den som eventuellt far illa. Vid misstanke om barn som far illa kan du göra en anonym orosanmälan via Kalmar kommuns e-tjänst. Även om din orosanmälan inte gäller ett barn kan du ringa Kalmar kommuns växel på 010 – 352 00 00 för att bli kopplad till rätt person, och för akut anmälan utanför kontorstid finns Sydostjouren på telefon 020 – 45 39 00.