Du är nu vid innehållet

Tvättmedelsfri tvättstuga

Publicerad: 13 oktober, 2020

Som bostadsbolag vill vi ligga i framkant när det gäller att ställa om till en mer ekologiskt hållbar framtid. Detta är ett spännande projekt som minskar både vår miljöpåverkan och kan bidra till bättre hälsa för våra kunder, säger Per Stephani, VD Kalmarhem.

Tekniken gör det möjligt att tvätta rent med avjoniserat kallt vatten, helt utan tvätt-och sköljmedel. Utan tvättmedel i tvättmaskinerna undviks kemikalier som är skadliga för både hälsa och miljö och risken för allergier minskar avsevärt. I ett flerbostadshus där tvättstugor används av många olika människor som doserar maskinerna med olika tvätt- och sköljmedel flera gånger per dag så blir mängden rester från andras kemikalier stor, hur väl man än städar.

Tack vare kortare tvättprogram, lägre temperaturer, mindre förbrukning av vatten både i själva tvättningen och i hela kretsloppet med att rena vattnet besparas mängder av energi. Då tvättmaskinerna inte överdoseras med tvätt- och sköljmedel som samlar kalk och slam ökar dessutom maskinernas livslängd avsevärt.

Som Kalmarhems pilotprojekt för att testa den tekniken har studentkvarteret Ejdern valts ut. I samband med installation av det nya systemet renoveras hela tvättstugan och invigning beräknas till början av december.

Så här fungerar det

Tekniken innebär att ett filtersystem kopplas in och placeras mellan inkommande vatten och tvättmaskinen. Systemets uppgift är att rena och avjonisera vattnet. När vattnet kommer i kontakt med tvätten uppför det sig som de tensider som idag finns syntetiskt i tvättmedel. Smutspartiklar sköljs därefter ut och tvätten blir ren utan varken tvättmedel, sköljmedel eller andra kemikalier. Oberoende testinstitut visar att tvätten blir lika ren med det så kallade DIRO®-vattnet som vid tvätt med vanliga tvättmedel.