Du är nu vid innehållet

Skärpta regler kring andrahandsuthyrning och bostadsbyten

Publicerad: 1 oktober, 2019

Gällande olovlig andrahandsuthyrning och bostadsbyte, ny lag fr.o.m. 1/10

Fr.o.m. 1 oktober skärps reglerna kring andrahandsuthyrning och bostadsbyten. Det innebär att du kan du bli vräkt utan varning vid andrahandsuthyrning utan lov eller om du tar ut för hög hyra. Om du gör både och, kan du hamna i fängelse. Gällande bostadsbyten införs en ettårsfrist.

Den nya lag som träder i kraft från och med den 1 oktober 2019 innebär följande:

  • Om du hyr ut din bostad i andrahand utan tillstånd från oss kan du bli vräkt utan varning.

För att få hyra ut din lägenhet i andrahand krävs det ett tillstånd från oss. Här kan du läsa mer om våra regler för andrahandsuthyrning.

  • När du har fått tillstånd att hyra ut din bostad i andrahand får du inte ta ut en högre hyra än den du själv betalar.

Om du hyr ut din bostad möblerad får du som högst lägga på 15 % på hyran.  Om vatten, el, bredband eller liknande ingår i hyran när du hyr ut din bostad i andrahand får du enbart ta betalt för de kostnader som du själv har. Detsamma gäller om du har individuell mätning i din bostad

Vad händer om jag hyr ut i andrahand utan lov, och tar ut en högre hyra än den jag själv betalar till Kalmarhem?

Fr.o.m. 1/10 är det ett brott. Detta innebär att du, utöver risken att bli av med ditt hyreskontrakt, riskerar böter eller fängelsestraff.

  • Ettårsfrist på bostadsbyten

För att kunna ansöka om ett bostadsbyte krävs det att du har bott i din bostad under minst ett (1) år. Detsamma gäller för den du önskar byta med, d.v.s. personen i fråga som du önskar byta bostad med måste ha bott i sin lägenhet under minst ett (1) år vid tidpunkten för bytesansökan. Tillstånd kan vid synnerliga skäl lämnas trots att ovan krav inte uppfylls – läs mer under Bostadsbyte.

Här kan du läsa mer om andrahandsuthyrning.

Här kan du läsa mer om bostadsbyten.