Du är nu vid innehållet

Hur byter jag säkring?

Säkringar är till för att skydda elsystemet för överbelastning. Om en elapparat går sönder eller om man har för många elapparater igång samtidigt så kan en säkring gå sönder. Först och främst bör du stänga av elapparaterna som kan ha orsakat överbelastningen.

Automatsäkringar
Det finns två sorters säkringar, säkringar du byter ut (proppar) och automatsäkringar. Det vanligaste i nybyggda eller nyrenoverade hus är att det finns automatsäkringar. Blir elsystemet överbelastat så bryts strömmen genom att en enskild säkringsknapp slår ner. Den går inte sönder utan det räcker att du stänger av elapparaten som överbelastat systemet och sen trycker upp säkringsknappen.

Säkringar/proppar
Säkringar som behöver bytas ut ska du aldrig försöka laga utan de behöver ersättas med nya. För att byta en sådan säkring behöver du först ta reda på vilken som är trasig. Det kan du se om den lilla färgade kulan, som ska sitta i mitten av säkringen, har lossnat. Ser du en trasig säkring skruvar du loss den och byter ut säkringen mot en hel. Det ska vara samma färg på den nya säkringens färgkula som på bottenplattan i säkringshållaren.