Du är nu vid innehållet

Hur byter jag lysrör?

Eftersom du själv är ansvarig för att byta lysrör kan det vara bra att veta hur du ska göra.

Det finns en uppsjö av olika lysrör så tänk på att skriva ner vilken typ av lysrör det är du behöver. Ta gärna med det gamla till affären, men har du inte möjlighet till det kan vi tipsa om att fota numret som står på lysröret.

  1. Skruva eller haka bort lamparmaturens skyddsglas. Ibland sitter skyddsglaset med hakar och ibland med skruvar.
  2. Plocka bort det gamla röret genom att försiktigt vrida lysröret ca ett kvarts varv. När du vridit lysröret i rätt läge ska det enkelt gå att plocka ut röret.
  3. Sätt i det nya lysröret genom att försiktigt föra in piggarna.
  4. Vrid sen lysröret ett kvarts varv åt motsatt håll från när du skruvade loss det. Du känner när det tar stopp utan att behöva ta i.
  5. Tvätta av skyddsglaset och skruva eller klicka tillbaka det. Ett rent glas kommer att göra att ljuset sprider sig bättre.

Glimtändare – När du byter lysrör så ska du även byta glimtändaren. I varje lysrörsarmatur sitter det en eller två glimtändare. Det ser ut som en vit cylinderformad propp och den behövs för att det ska gå att tända lysröret. Den har ungefär lika lång livslängd som lysröret.

För att byta glimtändaren vrider du den motsols (åt vänster) och sätter sen dit den nya glimtändaren genom att vrida dit den medsols (åt höger).  

För studentbostäder gäller samma sak som ovan, förutom U-formade kompaktlysrör till hallen. Gör en felanmälan till oss, så hjälper vi dig med bytet.