Ungdomsbostäder

Ditt första egna hem. Hem för dig mellan 18-25 år.
Du är nu vid innehållet

Ungdom

Det är en alldeles speciell känsla att flytta hemifrån för första gången. En känsla som vi vill att fler ungdomar ska få möjlighet att känna. För att underlätta för ungdomar att ta sig in på bostadsmarknaden och få en första egen bostad, erbjuder vi nu något som vi kallar för ungdomsbostäder.

Kalmarhems ungdomsbostäder kan sökas av dig som är mellan 18-25 år och folkbokförd i Kalmar kommun. Lägenheterna hyrs ut enligt ”först till kvarn”-principen till skillnad från vårt ordinarie kösystem gällande köpoäng. Köpoängen nollställs när vi skapar bostadsavtalet men återfås i efterhand. Därefter får du en köpoäng per dag under boendetiden, precis som vanligt. Kontraktstiden är på max 4 år.

Bor du exempelvis i någon av dessa närliggande kommuner uppfyller du inte kriterierna för att få söka en ungdomsbostad: Högsby, Karlskrona, Mörbylånga, Nybro, Torsås, Vimmerby, Västervik eller Växjö.

Våra ungdomsbostäder ligger i det befintliga kvarteret Månstenen i Oxhagen som idag också utgörs av studentbostäder. Ett centralt placerat läge med cykelavstånd till centrum. Lägenheterna i kvarteret Månstenen är inredda i ljusa materialval med goda förvaringsmöjligheter, parkettgolv och helkaklade badrum med tvättpelare och handdukstork. Kvarteret Månstenen är ett rökfritt boende där det inte är tillåtet att röka vare sig i eller i anslutning till bostaden.

Vi mäter din individuella förbrukning av hushållsel och varmvatten varje månad och debiterar den i efterhand på din hyresavi. För att du ska slippa betala när du flyttat ut betalar du en schablonavgift de första två månaderna. Det ingår även en obligatorisk bredbandsanslutning från Telenor som även den tillkommer på hyresavin. För att aktivera bredbandet, följer du instruktionerna som du hittar här.

Här kan du läsa mer om Månstenen!

Lediga ungdomsbostäder publiceras under Sök ledigt. Bostäderna är uppmärkta med ikonen för ungdomsbostad och benämningen ”Ungbo”.

Kriterier för ungdomsbostäder

  • Kalmarhems ungdomsbostäder kan sökas av dig som är folkbokförd i Kalmar kommun och är mellan 18-25* år.
  • Kontraktstiden är begränsad till 4 år.
  • Uthyrning sker enligt först till kvarn-principen. Du kan anmäla ditt intresse för flera bostäder samtidigt (max 5 st, förutsatt att fler finns tillgängliga) och vårt fastighetssystem kommer då att slumpa vilken av de intresseanmälda bostäderna som du får ett erbjudande på.
  • Uppsägningstiden är en (1) månad för dig som hyresgäst, och tre (3) månader för oss som hyresvärd.
  • Du får en köpoäng per dag under boendetiden, precis som vanligt.
  • Bostadsbyte, andrahandsuthyrning, inskrivning av sambo på bostadsavtal och/eller överlåtelse av bostadsavtal är inte tillåtet.
  • Våra ordinarie ekonomiska krav gäller, se nedan.

*kontraktsskrivning är möjligt t.o.m. dagen innan du fyller 26 år.

Våra krav

När du blir erbjuden en bostad hos oss har vi några kriterier som du måste uppfylla innan vi skriver ett avtal för din nya bostad.

  • Du saknar hyresskulder**. Vi utför en kreditkontroll innan erbjudande om bostad skickas ut och det gör vi även på medsökande om en sådan finns. I de fall medsökande ej uppfyller de ekonomiska kraven finns ingen möjlighet att stå med på avtalet.

*Om du har en hyresskuld, men uppvisar ett ändrat beteende genom en pågående betalningsplan (om minst 6 månader) kan du godkännas som kreditvänlig. Skuld till Kalmarhem ska däremot vara reglerad i sin helhet innan ett nytt erbjudande om bostad kan ges.

**Vi godkänner upp till två betalningsanmärkningar som uppkommit de senaste 12 månaderna, samt högst 10 000 kr i skuldsaldo hos Kronofogden. Om sökande betalat av på eventuell skuld hos Kronofogden sedan minst ett år tillbaka och inga nya betalningsanmärkningar uppstått, kan sökande ändå godkännas. Uppfyller kreditkontrollen inte ovan kriterier kommer inga erbjudanden på intresseanmälda bostäder skickas ut till dig, oavsett kötid, och erbjudandet kommer då att gå vidare till annan godkänd sökande. Du blir spärrad för att göra fler intresseanmälan för bostad till dess att ovanstående underlag och kriterier uppfyllts men du kan fortfarande logga in via Mina Sidor för att se dina köpoäng precis som vanligt.

Bor du redan i Kalmarhem och söker en bostad med högre hyra än den du har idag gör vi en kreditupplysning för att se om du uppfyller våra kriterier och uthyrningsregler. Vi går även igenom din betalningshistorik för dina tidigare hyror. Söker du en bostad med lägre hyra än den du har idag gör vi ingen kreditupplysning.